Grecja, cykady i filo z serem

Byliśmy w Grecji. To niezwykłe dotykać miejsc, gdzie rodziła się i rozkwitła kultura, która przyniosła Europie demokrację, filozofię i fenomenalne umiejętności w sztuce, budownictwie i kulinariach. To niezwykłe obserwować Ateńczyków, którzy zdają się mieć sobie za nic przykre konsekwencje reform europejskich i ciśnienia, by wreszcie zracjonalizować, podporządkować, nadać rygor. Poranne precle z kawą w porannej piekarni, obiad na który chętnie wychodzą do barów, popołudniowe piwo, niekończące się rozmowy i wieczorne spacery albo narady przy souvlaki… A do tego spontaniczne parkowanie – chętnie na przejściach dla pieszych, zawracanie pojazdów w najmniej oczekiwanych sytuacjach i miejscach, original american cola produkcji greckiej, Monastyriaki z targiem owocowym, Pireus obsadzony przybyszami zza wody, wszechobecne cykanie cykad. Oraz ciasto filo!

filo_08

Ciasto filo (phyllo) stanowi integralną część kuchni greckiej, ale z powodzeniem jest również stosowane w kuchni Bliskiego Wschodu oraz Bałkanów. Według historyków, pierwsze spisane informacje o phyllo pochodzą z kuchni tureckiej. Jest jednak możliwe, że pomysł na ciasto został wymyślony jeszcze wcześniej przez Asyryjczyków – już w VIII wieku przed Chrystusem. Asyryjczycy bowiem jako pierwsi używali rozwiniętych płatów ciasta chlebowego, tworzących cienkie arkusze. Te cienkie warstwy przekładali następnie orzechami i miodem i wypiekali chrupiące ciasteczka. Dopiero później przez wieki, koncepcję cienkich płatów ciasta znakomicie rozwinęli i dostosowali do swoich upodobań kucharze tureccy. Bardzo wczesna forma phyllo była popularna w Azji Centralnej i jest wymieniona w słowniku tureckim Diwan Lughat al-Turk. Dla porządku dodajmy, że w Turcji przysmak ten określany był jako yufka, co oznacza „cienkie ciasto”. Owo cienkie ciasto zostało następnie zaadoptowane przez królewskich szefów pałacu Topkapı, tworząc znane nam dzisiaj arkusze stosowane w kuchni greckiej i tureckiej. W kuchni greckiej phyllo oznacza liść i wydaje się trafnie opisywać te niezwykle cienkie, podobne do papieru arkusze ciasta, które podczas przygotowywania przypominają mocno sprasowane strony naszej ulubionej książki. A propos, kto czytał „Włoskie buty” Henninga Mankella? Polecam przeczytać, jeszcze przed końcem wakacji!

Ciasto phyllo przygotowywane jest z białej mąki, soli, wody i oleju roślinnego. W składzie można znaleźć różne dodatki, takie jak ocet jabłkowy, raki, żółtka itd. Tradycyjnie stosuje się przesiewanie mąki i soli. Wodę, olej i ocet dodaje się do mąki i miesza powoli, aby uzyskać miękkie, jednolite ciasto. Ciasto musi odpoczywać co najmniej przez 2 godziny, aby uzyskało właściwą konsystencję. Po odpoczynku kulę ciasta ugniata się i rozciąga na stole. Powtarzanie tej czynności z kolejnymi porcjami ciasta może być nużące, ale nagrodą za ciążka pracę będą niemal przezroczyste arkusze ciasta, które po ułożeniu jeden na drugim i przełożeniu masłem, tworzą pyszną wielowarstwową strukturę, będącą bazą dla ciast lub dań. Na Cyprze i w Grecji arkusze ciasta filo są warstwowo przecinane pasami sera. Taki rodzaj pieczywa nazywa się tiropita. W kuchni greckiej popularna jest chotropita, czyli warzywa zapiekane w warstwach phyllo. Natomiast kurczak faszerowany w koszyczkach z ciasta phyllo jest nazywany jest przez Greków kotopita, a w kuchni tureckiej – borek.

Uff! Na nasze szczęście nie musimy sami przygotowywać ciasta filo. Jest ono bowiem dostępne w sprzedaży, najczęściej można je znaleźć w sieciowych sklepach spożywczych. W Grecji, na Bliskim Wschodzie i w Turcji mrożone ciasto jest zazwyczaj pakowane w opakowaniach zawierających 20 arkuszy. Natomiast dostępne u nas, świeże ciasto phyllo, jest dostępne w mniejszych, 300-gramowych opakowaniach. Świeże ciasto jest oczywiście lepsze niż zamrożone, ponieważ ma delikatną fakturę i jest o wiele bardziej elastyczne, dzięki czemu łatwiej je formować. Warto jednak zaznaczyć, że mrożone ciasto phyllo może być używane praktycznie przez czas nieokreślony.

I my dzisiaj, zainspirowani krajobrazem, zapachem i smakami Grecji, sięgamy po gotowe ciasto filo. Zakupione w markecie należącym do sieci, która jest na tyle blisko, by można było sprawnie i na bieżąco uzupełnić zapasy. A więc zapraszam na własną wersję greckiego sernika filo.

Będziemy potrzebować:

  • 250 g białego twarogu półtłustego;
  • 250 g serka capri;
  • 1 żółtko;
  • 3-4 łyżki cukru;
  • pół kostki masła;
  • 300 g ciasta filo (7 płatów)

Jak to robimy?

Ser ucieramy, dodajemy żółtko i cukier, dokładnie mieszamy. Płaty ciasta należy posmarować roztopionym masłem, następnie nałożyć farsz serowy i tak przygotowane porcje złożyć jak kopertę.

Posypujemy gotowe porcje odrobiną brązowego cukru demerara lub muscavado (jaki lubicie lub akurat macie w swojej kuchni). Pieczemy 7-10 minut (do lekkiego zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 200°C, ustawionym na termoobieg.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Po wyjęciu – albo jeszcze przed – zabezpieczcie kuchnię przed nagłym wtargnięciem domowników, bo zapach i smak Waszego wypieku spowoduje prawdziwy szturm.

 

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

W opinii moich łasuchów, jest to jeden z najlepszych deserów, jakie kiedykolwiek jedli i już dziś przewidują, ile powinna kosztować porcja w naszej restauracji, którą „na pewno” kiedyś otworzymy. „Na pewno” będzie ona we Włoszech, w Lombardii i będzie serwować potrawy i słodycze, które znacie z naszego bloga. Na pewno!

Tyle greckich inspiracji na dziś. A ponieważ odwiedziliśmy też – wcale nie w drodze do lub z Grecji – Kudowę Zdrój, serdecznie pozdrawiamy miłą obsługę z Restauracji BAZYLIA, przy ul. Zdrojowej 50. Jeśli będziecie w Kudowie przejazdem albo zaplanowaliście pobyt wakacyjny lub wybieracie się do Parku Narodowego Gór Stołowych, zajrzyjcie tam koniecznie. Dobra pizza, z fantazyjnie zawiniętym brzeżkiem, świeże i smaczne dodatki oraz wybór innych dań kuchni włoskiej i polskiej. Polecamy!

Smacznego i do zobaczenia za tydzień!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s