To jest kura, panie generale!

Psychiatra: Co to jest?
Von Nogay: Kura.
Psychiatra: Na pewno kura?
Von Nogay: Na pewno.
Psychiatra: A może pan się myli, może to nie jest kura, dajmy na to pies?
Von Nogay: To nie jest pies, to jest kura.
Psychiatra: Niech się pan dobrze przypatrzy. Twierdzi pan kategorycznie, że to nic innego jak tylko stworzenie nazywane kurą?
Von Nogay: Twierdzę kategorycznie, że to jest osioł!

Ktoś pamięta? Oczywiście, to słynny dialog pomiędzy Edwardem Dziewońskim i Wojciechem Pokorą w filmie Janusza Majewskiego „CK Dezerterzy”. Film powstał na podstawie książki Kazimierza Sejdy z 1937 r. Co ciekawe, tego błyskotliwego dialogu, tak wspaniale odegranego w filmie, w książce w ogóle nie ma, choć inne opisane w powieści elementy badania psychiatrycznego oberlejtnanta Von Nogaya zostały dość wiernie odtworzone po blisko pięćdziesięciu latach w znakomitej wersji filmowej. Myślę, że ów dialog mógł być pomysłem samego Dziewońskiego, który odegrał tę scenę jak za najlepszych czasów kabaretu Dudek…

Tymczasem my przechodzimy do gotowania. A właściwie do pieczenia, bowiem dziś do piekarnika trafi kura, a faktycznie – kurczak. Dziś nie będę się wiele rozpisywać, bo już mamy wakacje (zresztą musimy ustalić przerwę wakacyjną na poszukiwanie nowych inspiracji, pomysłów i historii, które jak słyszę tu i tam, przypadły Wam do gustu. Wrócimy do tego za tydzień). Więc zamiast spędzać czas przy komputerze, lepiej uwinąć się w kuchni, zjeść smakowicie i wybyć na spacer, na przejażdżkę rowerową albo chociaż na lody!

Do przygotowania kurczaka o niezwykłym smaku i aromacie będziemy potrzebować:

  • kurczaka ok. 1,5 kg;
  • 2 ząbki czosnku;
  • łyżkę soli;
  • łyżkę słodkiej papryki;
  • łyżkę tymianku;
  • 1 łyżeczkę chilli w płatkach;
  • 2 łyżki dobrego oleju np. rzepakowego;
  • 1 łyżkę wody mineralnej lekko gazowanej.

Jak to robimy?

Kurczaka należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy utrzeć w moździerzu, wymieszać z wodą i olejem. Natrzeć kurczaka. Następnie włożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Po 30 minutach pieczenia, kiedy skórka zacznie się rumienić, wlać do naczynia szklankę wody i piec jeszcze przez ok. godzinę. Co jakiś czas podlewać powstałym w czasie pieczenia płynem. Kurczak będzie jednocześnie aromatyczny i soczysty, tak jak lubimy najbardziej!

Kurczaka podajcie z prostymi ale smacznymi dodatkami, np. z ryżem lub ziemniakami. Szczególnie smaczny zestaw tworzą z naszym kurczakiem pieczone czerwone ziemniaki, skropione oliwą z oliwek i posypanych grubą solą i kminkiem. Wyglądają jak pokrojone w ćwiartki jabłka!

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Do tego sałata salanova z oliwą smakową i kilkoma kroplami cytryny plus szklanka zimnego napoju. I macie kolację, po której naprawdę poczujecie się ugoszczeni po królewsku.

A później – wyciągnijcie rowery, kaski – koniecznie! i zróbcie sobie wycieczkę. Dzień długi, pogoda stabilna, nie warto siedzieć w domu!

Do zobaczenia za tydzień!

Reklamy

2 Comments Add yours

  1. Wygląda smakowicie. 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s